tisdag 9 mars 2010

Anabola Steroider

Anabola steroider är ett prepratat som tyvärr används inom många idrotter, främst inom bodybuilding och styrketräning men även i många fler sporter. Anabola Steroider ger ett tillskott av testeron som framställs på syntetiskt sätt och vars ändamål är dels att öka muskeltillväxten (vävnadstillskott) och en förmanligande effekt (androgen). Anabola i sig är inte skadligt i grund utan används bland annat för behandling av kronisk vävnadsnedbrytning men i allmänhet används det främst för att förändra och förbättra ens fysik.


Vid användning av anabola steroider så får personen en anabol och androgen inverkan, det vill säga att testosteronet i kroppen ökar och gör bland annat att de manliga effekterna förstärks. Man kan till exempel få ökad kroppsbehåring och aggressivt beteende. Den anabola effekten förstärker muskelvävnaden, något som gör den populär bland kroppsbyggare.

Eftersom preparatet missbrukas är riskera många, speciellt vid dosering då en kroppsbyggare kan ta så mycket som 100 gånger medicinsk dos med följder som utseendemässiga biverkningar, finnar, uppblåst, vattensamlingar, hormonförändringar och agressioner som följd. Även de inre organen tar mycket stryk av anabola steroider och bland annat levern bryts ner av steroider. Likaså attackeras sexualiteten och det är inte ovanligt att spermiefunktionen upphör vid långvarig användning.

Synen på bruk av anabola steroider utan läkares ordination varierar mellan olika länder. I många länder är det helt lagligt, vilket fungerar väl. I Sverige är det däremot förbjudet enligt lag.

Det är också förbjudet att inneha eller använda anabola steroider om man inte har fått dem utskrivna av läkare på grund av att man är sjuk. Den som döms får dagsböter eller fängelse upp till maximalt fyra år. Det gäller både idrottsutövare och andra.

På anabolasteroider.se jobbar vi aktivt för att förhindra spridningen och användandet av anabola steroider, vi vill informera och förhindra att människor använder och missbrukar dessa preparat och hoppas att information på dessa sidor hjälper dig som funderar på att använda, eller misstänker att någon du känner använder denna farliga substans som kan ge många problem och symptom.

Ordlista över begrepp:

  • AAS: Anabola androgena steroider
  • Anabol: Skapande av muskelvävnad
  • Androgen: Förmanligande effekt
  • Gynekomasti: Utveckling av kvinnoliknande bröst pga. Förstoring av bröstkörtlarna
  • Kur: Namn på tidsperiod då man tar doser och tränar enligt noggranna scheman
  • Steroider: Kemiska föreningar som bildar grunden för hormoner och kolesterol
  • Östrogen: Den kvinnliga könshormonet

Anabola Steroider Fakta Kur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar